Biztonságban a vadonban

Göncz Gáspár, a Vadvizí Oktató Központ alapítója, 32 éves. Fiatal korát meghazudtoló módon sokat látott a világból. A világ azon részét ismeri jól, amelyet napjainkban csak a bátrabbak és az igazán kíváncsiak ismerhetnek. Olyan különleges hivatást választott, amelyet kevesen tudhatnak magukénak. Szakmai útja a vadvizek iránti szerelemmel kezdődött, majd közösségteremtő és nevelő képességei a legmagasabb szintű vadvízi-túravezető-oktatóvá és nemzetközi életmentővé emelték.

 

A kezdetek

„Gyermekkorom óta tudom, hogy a természet, azon belül a víz az én közegem. A víz ereje és szépsége csodálatot és tiszteletet váltott ki belőlem amióta először közelebbről megismertem. 10 évesen, egy iskolai toborzás alkalmával kezdtem el kajakozni, majd 14 évesen megismertem a gyorsfolyású, hegyi patakokat. Már ekkor – az első vadvizi kajakozás után – tudtam, hogy nagyon sok időt szeretnék a vadvizen, a természetben tölteni. Lenyűgözött a víz ereje és különleges kihívásnak éreztem, hogy ezzel az uralkodó természeti csodával megtanuljak együttműködni. Azt akkor még nem is sejtettem, hogy ennek a kihívásnak eleget tenni először hitvallás, majd életre szóló, hűségre és alázatra nevelő hivatás lesz.”

 

 

Hitvallásból hivatás

A különleges szakmai út első mérföldköve 1997 volt, amikor megszerezte a Vadvízi Túravezető képesítést és egyetemi tanulmányaival párhuzamosan vadvizi túrákat vezetett Szlovákiában, Ausztriában, Szlovéniában, Törökországban és Peruban. Ezekből az országokból azóta is rendszeresen meghívják tanfolyamokat tartani és vizsgáztatni.
 
Munkájában a természet erejével való együttműködés mellett a tanítás, az emberekkel való kommunikáció motiválja a legjobban.
 
„Jó érzés látni, ahogyan másokban is sikerül felébreszteni a vadvíz iránti lelkesedést és persze azt a felelősségtudatot, amivel mindenkinek, aki a vadvízre lép, rendelkeznie kell. A rafting túrák és tanfolyamok résztvevői velem fedezik fel azokat az izgalmakat, amiket én 14 évesen megláttam. A vadvíz azonban nem játék! A biztonság érdekében a víz iránti alázat mellett, fontos a türelem és a szakmai ismeretek.”
 
Gáspár 2001 óta outdoor tréningeket, sí és snowboard rendezvényeket is szervez, 2008-ban pedig a megfelelő tapasztalatok és képesítés birtokában megalapította a Whitewater Training Centert, azaz saját cégét, amelyben - nem mellesleg - közgazdász-üzletemberként is debütált. A cég elsődleges küldetése, hogy gyorsfolyású vizeken dolgozó szakembereket képezzen ki.
 
„Árvízi és vadvízi mentéstechnikákat oktatok vízimentő csapatoknak, árvízi mentésben résztvevőknek és egyéb gyorsfolyású vízeken dolgozóknak. Mindemellett a Nemzetközi Rafting Szövetség (IRF) égisze alatt képzéseket tartok a világ minden táján. Tanfolyamaink elvégzésével „Nemzetközi Raft Guide”, „Inline-Raft Guide” és „Safety Craft” minősítések szerezhetők. 2010 óta már a Rescue 3 International (legmagasabb szintű képesítés) folyóvízi mentéstechnikai tanfolyamainak megtartására is engedélyem van, ami kifejezetten árvizi mentő csapatoknak, valamint vadvízi túravezetőknek szól. Ezek közül a Swiftwater Rescue Technician (SRT) és Whitewater Rescue Technician (WRT) tanfolyamok a legkeresettebbek, hiszen ezeket a vilagon már szinte minden országban elismerik a tűzoltó, vízimentő és vadvízi szervezetek. 2011-ben a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) égisze alatt elindult a Vadvízi Kajak Oktatói képzés is.

 

 

Képzettség határon innen és túl

A vadvizi túravezetői képesítések és a közgazdasági diploma megszerzése után nemzetközi életmentőnek, belföldi folyóvízi életmentőnek, emelt szintű sebesvízi-mentés- technikusnak, tengeri hajóskapitánynak és elsősegély oktatónak képezte ki magát. Ezeket a képzéseket a világ legelismertebb szakmai szervezei tartják és a képesítések ilyen arzenáljával a világon csak néhány ember büszkélkedhet.
 
Különleges utazásaiban előkelő helyet foglal el az a három év is, amely során 2006 és 2009 között a Red Bull Air Race Világverseny vízimentő csapatában dolgozott. A nemzetközi verseny életmentő csapata világviszonylatban talán a legfelkészültebb szakemberekből állt. Ennek a szakember-válogatottnak köszönhető, hogy az évek során, a versenysorozat egyetlen áldozatot sem követelt.
 
Göncz Gáspár azon fiatalok közé tartozik, akit szerénysége mellett, valós, nemzetközi érdemei tesznek elismertté. Mind tudása, mind szakmai tapasztalata és életbölcsessége meghazudtolja korát. Tanfolyamai mindnenkinek ajánlhatók, akik nagyobb biztonságra vágynak egy sebesfolyású, dinamikus víz környezetében. Legyen az egy patak partján élő apuka, aki gyermeke biztonságát félti árvíz idején, vagy egy vadvízi túravezető, de akár egy speciális mentőcsapat vagy árvizí mentést irányító szakember.

 

NOICOM Kft. Kapcsolat: Sidló Noémi mob.: +36 30 564 8864 e-mail: info@noicom.hu